Het maken van een winnende CV
Ze zeggen niet voor niets dat eerste indrukken tellen. Je CV is vaak de eerste indruk die je potentiele werkgever van jou krijgt, dus het is het waard om hem te laten uitblinken. Als je moeite heeft met het schrijven van inhoud voor je cv of met de lay-out maakt je geen zorgen, er is een wereld aan support voor je beschikbaar.
Om je te helpen om een begin te maken, is hier een simpel en effectief CV template. En vind je hier ook wat handige tips om een uitstekend CV te maken.
Voorbereiding is belangrijk. Check je examenresultaten, certificaten, data van vorige opleidingen en banen. Vraag twee mensen om je een referentie te geven.
Meer is minder. Je CV moet niet langer zijn dan twee pagina’s. Als je een profiel sectie toevoegt houd deze dan tot een maximum van drie regels. Om alles makkelijk leesbaar te houden is het handig om je CV op te splitsen in secties zoals “persoonlijke informatie” en “werkverleden”.
Kies een duidelijk lettertype. (minimaal 11 pt). Gebruik geen cursieve tekst of lastige lettertypen. Zorg er ook voor dat je hetzelfde lettertype gebruikt voor je gehele CV.
Begin met je persoonlijk informatie. Zet hier je naam, volledige adres, telefoon nummers (werk/thuis/mobiel), email adres, werkvergunning/visa informatie (waar van toepassing), nationaliteit en geboortedatum.
(Let wel: je geboortedatum hoeft niet doorgestuurd te worden naar je potentiele werkgever. Deze word alleen voor interne doeleinden gebruikt).
Zorg ervoor dat je kwalificaties kloppen. Maak een lijstje van al je kwalificaties en details van mogelijke andere professionele cursussen/vakken. Zet deze in chronologische volgorde en zet hier de namen en data van je voorgaande scholing bij.
Begin je werkverleden met je meest recentelijke baan. Zet hierbij ook je specifieke functie, verantwoordelijkheden, hoe lang je er hebt gewerkt en de reden van vertrek. Leg nadruk op bepaalde prestaties die je competentie goed afbeelden. Als er gaten vallen in je werkverleden, verklaar deze dan.
Maak een lijst van persoonlijke interesses. Elk specifieke detail dat je kan geven helpt. Je kan bijvoorbeeld in plaats van ‘drama’ zeggen dat je lid bent van de lokale dramaclub en dat je in het laatst stuk een grote rol had.
Schrijf inhoud die verkoopt. Alhoewel het algemene informatie is dat het ontwerp van je CV aandacht moet krijgen, onthoud alsjeblieft dat het uiteindelijk de inhoud van je CV is, de uitleg van je kennis en vaardigheden, die bepaald hoeveel interviews je zal krijgen.
Hier een voorbeeld. Vergelijk de volgende uitspraken.
‘Voor’ CV: Gaf taken aan personeel of beginnende boekhouders.
‘Na’ CV: Regisseerde workflow, gaf leiding en training aan accounting personeel dat zich bezig hield met de algemene boekhouding.
Kwantificeer en gebruik krachtwoorden. Zoals het voorbeeld hierboven demonstreert, kan het gebruik van getallen om je prestaties en verantwoordelijkheden te beschrijven een groot effect hebben op je image. Het karakteriseren van je beschrijvingen door middel van getallen heeft een sterk effect op werkgevers. Het schetst een goed beeld van je prestaties waar algemene beschrijvingen snel vergeten worden. Net zo, kan het gebruiken van zogenaamde ‘power words’ (krachtwoorden) of aantrekkelijke werkwoorden een soortgelijk effect hebben. Als je bijvoorbeeld je management ervaring wilt gebruiken voor een management functie is het handig om zoveel mogelijk management georiënteerde woorden te gebruiken om een beeld te schetsen van jezelf. Vergelijk de twee uitspraken hieronder.
‘Voor’ CV: Gaf taken aan personeel of beginnende boekhouders.
‘Na’ CV: Regisseerde workflow, gaf leiding en training aan accounting personeel dat zich bezig hield met de algemene boekhouding.
Je sollicitatiebrief is ZEER belangrijk. Je kan je kans voor een sollicitatiegesprek verhogen door een sollicitatiebrief bij je CV te voegen. De sollicitatiebrief geeft je een kans om jezelf door middel van schrijven uit te drukken, hierin kan je je motivatie en interesses uitgeleggen.
Een goed geschreven sollicitatiebrief zal je laten uitblinken bij een potentiele werkgever. Je brief moet de nadruk leggen op je CV, je vaardigheden en hoe zij je zullen helpen waarde toe te voegen aan het bedrijf waar je solliciteert. Als je net afgestudeerd bent is het een optie om een paar onderwerpen van je studie te noemen.
Een sollicitatiebrief doet de rest van wat je CV niet kan. Sollicitatiebrieven die per email naar Blue Lynx worden gestuurd worden in onze database opgeslagen samen met je CV. Maar, het kan zijn dat je word gevraag een sollicitatiebrief voor te bereiden voor de specifieke baan waar je solliciteert.
En tot slot…
Voordat je je CV en sollicitatiebrief instuurt moet je ervoor zorgen dat ze beide uitgebreid gecheckt zijn. Zorg ervoor dat al je feiten kloppen, dat er geen spellings- of taalfouten in staan, en dat beide documenten een reële representatie van jezelf zijn.
Als je graag in contact gebracht wilt worden met een van onze uitstekende CV consultants bel ons dan gerust op ons kantoor in Den Haag op +31 (0) 70 311 7822 of in Amsterdam on +31 (0) 20 406 9180.
Career coaching
Als je graag in jezelf wil investeren kunnen we je doorverbinden met ons vertrouwde netwerk van carrière coaches. We hebben een lang staande en goede relatie met deze professionals, dus je zult de beste steun krijgen die er is.
We kunnen je bijvoorbeeld in contact brengen met professionals die je helpen met:
- Het aanpassen van je CV voor de Nederlandse arbeidsmarkt
- Op je beste presteren tijdens je interview
- Netwerken
- Hoe je het meeste uit je LinkedIn profiel kan halen
- Een sollicitatiebrief en CV schrijven die te goed zijn om af te slaan
- Hulp bieden bij het vinden van je carrièrerichting
Interesse? Bel ons dan gerust op ons kantoor in Den Haag op +31 (0) 70 311 7822 of in Amsterdam on +31 (0) 20 406 9180.